Medarbetare som mår bra gör ett bättre jobb…

Tidningen Chef berättar i senaste numret om ett forskningsprojekt från universitetet i Groeningen som visar att 15 minuters meditation motsvarar en semesterdag. Visst låter det fantastiskt? Men kom ihåg att meditation är en färskvara. Jag möter ofta människor som tror att energi- och livsbalans är något som en gång erövras och sedan ”har” man det. Punkt. Tyvärr är det inte så. Energibalans är något som måste återerövras varje dag. Det kan låta arbetsamt och det stämmer att du måste själv investera energi för att få ut mer energi i slutändan. Men det är det värt eftersom det är mer arbetsamt i längden att leva i obalans och stressen försvinner inte av sig själv. Stress är dessutom en oundviklig del av både arbetslivet och livet. Konkurrens och innovations – och utvecklingsbehov gör att ingen kan stå still. Vi måste vara i en ständig rörelse framåt, och lära oss hur återhämtningen kan få plats mitt i rörelsen. Stressen är i sig inte skadlig, där emot kan det få skadliga effekter om vi inte uppmärksammar och hanterar den. Hanteringen handlar om att aktivt följa med i rörelsen, inte kämpa emot den. För att uppnå detta krävs flera saker, var av meditation kan vara en.

Ett hållbart arbetsliv handlar om att medarbetare ska må bra så att de kan prestera inte bara idag, utan över tid. Trots de uppenbara behoven så är stresshantering inget som i regel lärs ut på utbildningar och lärosäten idag. Därför är det extra viktigt att arbetsgivare uppmärksammar både sina medarbetares och egna behov av stresshantering. Tidningen Chef har länge haft ögonen på inre utveckling och publicerade tidigare i år även artikeln ”Bättre business med andlig utveckling”. Fler och fler chefer börjar uppskatta mindfullness och meditation som ett sätt att uppleva en större helhet och balans i livet. Lasse Lychnell har forskat vid Handelshögskolan i ämnet sedan 2015 och konstaterar att mediterande chefer utvecklar ett mer hållbart arbetsliv och ser pressade situationer med nya ögon. Det gagnar både medarbetarna, chefen själv och lönsamheten. ------------------------------
© Angelas GBG Reiki. Citera gärna genom att länka till källan.
Nödvändig disclaimer:
Spirituell terminologi är metaforisk och symbolisk till sin natur. För eventuella missuppfattningar eller felaktigheter ansvaras ej. Gör aldrig någonting mot din vilja. Är du sjuk konsultera en läkare.