Läsarfråga: Kan två empater vara ett par?

Jennifer skriver: "Jag ser mig själv som empat och har funnit en man som också är empat. För mig är han väldigt intressant, men kan verkligen 2 empater bli ett par? Kan det inte krocka på något vis?"

Angela svarar::
Tack för din fråga Jennifer! Jag är själv tillsammans med en empat sedan 2006 då jag träffade min tvillingsjäl som också är empat. För mig känns det fantastiskt att kunna få förståelse av sin livskamrat kring vissa känslotillstånd som bara andra empater kan förstå. Det finns dock en nackdel som man kan få brottas med, kanske framför allt i början av sin relation med en annan empat. När två empater har en nära relation finns nämligen en risk att man hamnar i en  "ekokammare" av känslor.

Ett exempel: Låt säga att jag upplever upp min partners osäkerhetskänsla i vår relation och tror att det i själva verket är jag som är osäker. Då känner mig partner av min osäkerhet och känner sig själv ÄNNU mer osäker. Det kan dessutom vara så att den osäkerhetskänsla som jag kände från min partner egentligen inte är hens känsla, utan hens systers osäkerhetskänsla inför vår relation (fast det inser inte min partner, och inte jag heller). Då har jag alltså inkarnerat en känsla från min partner som inte ens är hens egna känsla, utan inkarnerad från en tredje person. Känslan av osäkerhet studsar runt mellan mig och min partner och ingen vet var det kommer ifrån, vilket gör oss ännu mer osäkra. Osv.... Som du förstår är det som upplagt för förvecklingar! Enda sättet att hantera det på är prata om de känslor man upplever och tillsammans identifiera var de faktiskt hör hemma. Det är en bra övning i självinsikt! Med övning går det att identifiera vilka som är ens egna genuina känslor och vad som är ett eko av andras känsloliv. 

Jag vill därför gratulera dig till att ha träffat en annan empat eftersom det kan vara en källa till bekräftelse och igenkännande. Många empater hamnar istället i relationer med narcissister och psykopater eftersom empaten känner att det "fattas" något hos dessa personer och tror sig att ett ansvar för att läka det som fattas. Problemet är bara att personer med dessa personlighetsstörningar inte kan läka. Narcissister finns även finns i en "känslig variant", som är expert på att dölja sina egna egoistiska motiv bakom en fasad av hjälpsamhet och "godhet".  Läs mer.

------------------------------
© Angelas GBG Reiki. Citera gärna genom att länka till källan.
Nödvändig disclaimer:
Spirituell terminologi är metaforisk och symbolisk till sin natur. För eventuella missuppfattningar eller felaktigheter ansvaras ej. Gör aldrig någonting mot din vilja. Är du sjuk konsultera en läkare.