Kan man få ångest av mindfulness?

GöteborgsPosten publicerar idag en artikel om att mindfulness kan skapa ångest. Forskningen visar att det för vissa individer inte är entydigt positivt att stilla sina tankar. Det som artikeln glömmer att beröra är att ångest är ett symtom på att individen har ett känslomässigt bagage som behöver hanteras. Eventuell ångest som bubblar upp när vi stillar oss kan ses som ett viktigt tecken på att vi verkligen behöver denna stillhet. Att ständigt vara på språng och upptagen - vare sig det är upptagen rent fysiskt eller i tankarna - brukar nämligen vara ett tecken på att det finns obearbetade tankar och känslor som vi är lite rädda för att möta. Det är enklare att vara ständigt upptagen än att konfrontera sina rädslor. Tror vi. Men egentligen är det precis tvärt om. Att ständigt springa ifrån sig själv har ett betydligt högre pris på sikt, än att stanna upp och ta tag i sina inre demoner. Priset betalas i form av stress, smärta, högt blodtryck, hjärtproblem, trötthet, tomhetskänslor och en ständig jakt på nya intryck. 

Bli snällare mot dig själv och öva mindfulness i vardagen. Det kan räcka med en så enkel sak som att gå ut i friska luften och fokusera på andningen under 60 sek, och samtidigt släppa snattret i huvudet. En minut - det kan alla avvara under en dag. Tiden kan sedan ökas succesivt, om du vill eller känner dig redo. Skulle du då få oro eller ångest, se det som en möjlighet att lära känna dig själv bättre. Ångest är en diffus känsla som döljer något konkret som vi inte vill se hos oss själva. Lever vi på ett sätt som inte är i harmoni med den vi innerst inne är? Har fel arbete? Står inte upp för oss själva i relationen till (----) fyll i själv.  Vad är det som gömmer sig bakom den diffusa ångestkänslan? Nästa gång ångesten knackar på, ställ dig själv frågan: Vad vill ångesten berätta för dig?

-----------------------------
© Angelas GBG Reiki. Citera gärna genom att länka till källan.
Nödvändig disclaimer:
Spirituell terminologi är metaforisk och symbolisk till sin natur. För eventuella missuppfattningar eller felaktigheter ansvaras ej. Gör aldrig någonting mot din vilja. Är du sjuk konsultera en läkare.