Befria dig från ångest och vinn tillbaka din energi

”Ångest, ångest är min arvedel,
min strupes sår,
mitt hjärtas skri i världen.”

Orden är poeten Per Lagerkvist kända inledning på en dikt om ångest. Den beskriver den nattsvarta verklighet som lurar som ett avgrundsdjup vid sidan av vår livsväg. Ångest är faktiskt den vanligaste orsaken till att människor söker hjälp hos en psykolog. Vissa kan leva ett helt liv utan att trilla i ”ångestgropen”, andra faller hela vägen till botten. Någon annan befinner sig vid kanten hela tiden, med en ständigt malande oro om vad som kan hända eller borde hända.

Är ångesten vår arvedel eller går det att bli fri?  För den som aldrig upplev kraftig ångest kan fråga tyckas trivial. Nu menar jag inte ångest av typen bakfylleångest eller jag-har-lite-ångest-inför-provet-i-skolan. Jag menar RIKTIGT kraftig ångest med ren och skär fasa. Den ångest som skapar känslan av att vilja ”snegla efter något vasst” eller nu borde - jag - lyfta - luren - och - ringa - psyket – ångest. Den ångesten menar jag. Personer som aldrig känt desperation kan tro att ångest är ett tecken på svaghet, men jag tänker att det är tvärt om.  Att befinna sig i ångestens skräcklandskap och härbärgera alla dessa känslor och ändå fortsätta kämpa varje dag, det är styrka.

Tyvärr är det alldeles för många som inte får rätt hjälp med sin ångest. Vi ska inte behöva använda vår styrka till att stå ut med ångest och samla ihop vår splittrade person dag för dag, utan förtjänar få verktyg som gör att vi kan rikta energin till något skapande och uppbyggligt i stället. För att ha ångest tar energi, massvis med energi! All denna energi kan användas till något konstruktivt istället – träna, plugga, resa, göra karriär eller engagera sig i en förening… Leva livet fullt ut helt enkelt.

Första steget till att bli fri från ångest är att acceptera att den finns där; ”Jag har ångest”. Andra steget är att acceptera att ångesten inte är DU. Ångest är en känsla som oftast följer av en orostanke. Du ÄR inte dina känslor och du ÄR inte dina tankar, även om det kan kännas så. När du väl har accepterat att ångestgropen finns vid din sida och att du ibland trillar i eller kanske till och med ständigt är där, så är tredje steget att ta hjälp.

Ångest kommer i olika former. Det finns generaliserad ångest (GAD) som gör oss småoroliga för allt. Det finns panikångest som gör oss panikslagna inför vissa situationer eller till och med helt utan anledning. Det finns tvångstankar (OCD) som gör oss livrädda för oss själva och social ångest som gör oss rädda för andra. Det finns PTSD ångest över upplevelser som skadat oss. Det finns existentiell ångest som är förtvivlan över själva det faktum att finnas till. Och så finns ångesten vill kanske pratar minst om – dödsångesten. Ångesten att förlora anhöriga eller att inte veta vad som väntar på andra sidan. Eftersom det finns olika slags ångest så finns det även olika metoder och terapier som hjälper mer eller mindre bra. Att du har ångest är inte ditt fel, men det kan bara vara ditt ansvar att bli hel och ångestfri. Om du har sökt hjälp som inte fungerat så är det viktigt att inte ge upp. Du kommer att hitta rätt, det finns ingen ångest som inte går att göra upp med. Om du vill.

Steg 4, när du hittat rätt hjälp, är det dags att förstå vad din ångest vill säga dig. Ångesten bär nämligen på ett budskap. Av vilken anledning slinter du ner i ångestgropen? Kanske finns det inte bara EN anledning. Kanske ångesten vill säga att du borde ta itu med någon gammal föreställning som förmörkar ditt inre? Eller behöver du se sanningen i vitögat och ta farväl av något/någon som inte är bra i ditt liv? Eller är det ett tecken på att du ska tillföra något i ditt liv, är det något som fattas dig? Ett blir fri från ångest är att hitta sin egen livsbalans och leva genuint som den du är. Så ja, kanske är ångesten vår arvedel, men inte som en evig arvsynd, utan som en uppmaning: Gör upp med ångesten, vinn tillbaka dig själv och få energin att skapa det liv du innerst inne vill.


------------------------------
© Angelas GBG Reiki. Citera gärna genom att länka till källan.
Nödvändig disclaimer:
Spirituell terminologi är metaforisk och symbolisk till sin natur. För eventuella missuppfattningar eller felaktigheter ansvaras ej. Gör aldrig någonting mot din vilja. Är du sjuk konsultera en läkare.